Kot vsako leto bo tudi letos dirka po Franciji predstavljala enega izmed vrhuncev sezone. Trasa je že zarisana in jasno je, da bomo videli enega najbolj gorskih Tourov zadnjih let, saj bo kar osem etap gorskih. Prav v gorah pričakujemo boj med Ineosom in Jumbo-Vismo, ki je za letošnjo sezono sestavila ekipo, katera lahko kot edina konkurira vlaku angleške ekipe.

Roglič, Dumoulin in Kruijswijk po najvišjo stopničko

Športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman je razkril, da ekipa letos jasno napada zmago na Touru. To so nakazali tudi z izborom ekipe, v kateri ni prostora za šprinterja in njegove pomočnike. Kot enakovredni osrednji možje moštva se na dirko podajajo Primož Roglič, Tom Dumoulin in Steven Kruijswijk, vsak izmed njih pa napoveduje naskok na skupno zmago. Jasnega kapetana tako ni, a po besedah Zeemana ima Roglič pred moštvenima kolegoma vseeno nekaj prednosti zaradi dosežkov v lanski sezoni.

Cilj trojice je rumena majica…tista s Toura. vir: Cyclingtips

Jumbo-Visma se na dirko torej podaja po principu sprotnega odločanja, kjer bodo taktiko in kapetana izbirali glede na skupno razvrstitev. A najkasneje v zadnjem tednu bo treba reči bobu bob in s prstom pokazati na glavnega kolesarja, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bodo imeli v Parizu tri visoko uvrščene kolesarje, a vseeno ostali praznih rok.

Glede na koledar dirkanja vsakega izmed trojice lahko rečemo, da bo imel najmanj možnosti za podporo ekipe Steven Kruijswijk, ki se bo v avgustu podal na špansko Vuelto, kjer bo kolesaril v vlogi kapetana in naskakoval drugo zaporedno zmago Jumbo-Visme.


So pa Nizozemci, v nasprotju z navadami kolesarskega sveta, že ob pričetku sezone razkrili celotno ekipo, ki se podaja na Tour. Kot že rečeno se v Francijo odpravljajo Roglič, Dumoulin in Kruijswijk, ki bodo pomoč na ravninah dobili s strani Tonyja Martina in Wouta van Aerta, v gorah pa bodo vlogo oprod opravljali Laurens De Plus, Sepp Kuss in Robert Gesink.

Tudi Ineos s tremi orožji

Vajeni smo že gorskih vlakov Ineosa, ki s kontroliranjem dirke ob živce spravljajo ostale kolesarje in pričakujemo ga lahko tudi letos. Ekipa bo imela v Eganu Bergalu, Geraintu Thomasu in Chrisu Froomu tri kapetane in tako kot Jumbo-Visma se bodo tudi oni prepustili toku dirke in se o glavnem možu odločali šele, ko bo to zares potrebno.

Že vrsto let vsaj eden izmed trojice velja za osrednjega favorita francoske pentlje. vir: twitter

Pol koraka za moštvenima kolegoma je verjetno Chris Froome, ki bo naskakoval peto rumeno majico, a se Anglež šele vrača v ritem rednih treningov, saj je šele pred kratkim končal rehabilitacijo po hudi poškodbi, ki jo je utrpel lani. Tako bosta glavni orožji predvsem Egan Bernal, ki bo branil lansko zmago, in Geraint Thomas, ki bo skušal dokazati, da še lahko parira mlajšemu kolegu.

Ineos celotne ekipe za dirko po Franciji še ni oznanil, a če gre sklepat iz preteklih let, bodo trojici svoje usluge najverjetneje nudili Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Gianni Moscon in Luke Rowe. Zanimivo pa bo videti, kakšna bo vloga Pavela Sivakova in Tea Geoghegen Harta v letošnji sezoni pri Ineosu. Bosta morda dobila priložnost za naskok na vrh na Vuelti, ali pa bosta le pomočnika na katerem izmed grand tourov.

Olimpijske sanje vrednejše od Toura?

Eno glavnih vprašanj, ki bo nad karavano viselo celotno sezono, je, koliko so vredne olimpijske igre. Dogodek, ki se odvija vsaka štiri leta, ima seveda ogromno težo, posebej za gorsko usmerjene kolesarje, katerim naj bi ležala letošnja olimpijska trasa. Vsi zgoraj omenjeni kolesarji se bodo podali na Japonsko in se v reprezentančnem dresu spopadli s traso, vprašanje pa je, kako spočiti bodo prišli tja. Cestna dirka je namreč na sporedu le teden dni po zaključku francoske pentlje, zato se poraja vprašanje, kako tempirati svojo formo, torej ali vse moči usmeriti v Tour in tvegati izčrpanost na Japonskem, ali pa se v Franciji nekoliko “šparati” in nato naskakovati olimpijsko zlato. Dilema, ki jo bo moral rešiti vsak kolesar sam.

Pod olimpijskimi krogi je nazadnje slavil Greg Van Avermat. Kdo bo njegov naslednik? vir: Twitter