Po dveh dneh trpljenja, na katerih je za Primožem Rogličem zaostal preko 19 minut, je Egan Bernal sklenil svoje nastope na Dirki po Franciji. Kolumbijec je znake slabosti prvič pokazal na Grand Colombierju, ko je zaostal sedem minut, tudi včeraj pa ni uspel slediti tempu glavnine. Jasno je postalo, da lanske zmage ne bo obranil in danes so iz ekipe oznanili, da Kolumbijca ne bo na štartu 17. etape.

Ekipa Ineos Grenadiers je sklenila, da je za Bernala najbolje, da zapusti francosko pentljo in se osredotoči na nadaljevanje sezone. Ali za odstopom stoji poškodba ali pa gre le za spoznanje, da nima več smisla nadaljevati, za zdaj ni jasno. Egan Bernal je po neuradnih informacijah pretekli teden obiskal eno izmed francoskih bolnišnic, a o večjih zdravstvenih težavah niso poročali.

Naj spomnimo, da je 23-letnik o zdravstvenih težavah govoril že na Kriteriju Dofineja, ki ga je zaključil po vsega treh etapah. Takrat so bile kot razlog za odstop navedene bolečine v hrbtu, ki naj bi Bernala pestile tudi na Touru, a podatki o hujših težavah v javnost niso prišle.

Dave Brailsford, direktor Ineosa, je povedal, da se bo Bernal osredotočil na regeneracijo ter da bodo v ekipi naredili nov načrt dirk Kolumbijca. Prav lahko se zgodi, da ga bomo v vlogi pomočnika videli na Giru ali Vuelti.

»Odločitev smo sprejeli z najboljšimi interesi v mislih. Egan je pravi prvak, ki rad dirka, a je še mlad in pred seboj ima še mnogo Tourov. Spoznali smo, da je pametneje, da preneha dirkati,« je povedal Brailsford.

Tudi Bernal je odločitvi namenil nekaj besed: »Jasno to ni konec Dirke po Franciji, kot sem si ga želel, a se strinjam, da je v danih okoliščinah to prava poteza. Do dirke gojim veliko spoštovanje in veselim se prihodnjih let, ko se bom vrnil nanjo.«

Ineos tako ostaja brez kapetana. Takšnega položaja niso vajeni, saj v zadnjih letih niso bili postavljeni vanj. Kako naprej? Nihče pravzaprav ne ve, kaj bodo v britanskem moštvu označili za svoj cilj zadnjega tedna. Najverjetneje bodo lovili etapne zmage, saj je boj za skupni seštevek že izgubljen, najboljši v njem je Richard Carapaz s 17 minutami zaostanka.

Ineosove kolesarje lahko v prihodnjih dneh pričakujemo v begih, na katerih bodo naskakovali etapne zmage. Oris tega smo lahko videli že včeraj, ko so se iz glavnine odcepili trije kolesarji v črnih dresi, a tudi tu ni bilo dovolj za slavje. Richard Carapaz je namreč moral priznati premoč Lennardu Kämni.